איך לטפל באקנה?
פצעי האקנה הם תופעה שלא מעט נערים ונערות חווים במהלך גיל ההתבגרות, אך הם לא שמורים רק להם. לעיתים קרובות פצעי האקנה יכולים להשאיר צלקות ופיגמנטציה בעור, ובכך להשפיע על הביטחון העצמי של הסובלים מהם. מהם הגורמים לאקנה, איך נטפל באקנה בצורה הטובה ביותר, האם אפשר למנוע את התופעה ומה הדרך של ICONIX לטיפול יעיל וטבעי באקנה? כל התשובות לשאלות האלה ממתינות לכם במאמר שלפניכם. בואו נתחיל.
מה זה אקנה?
כל אקנה, בין אם למבוגרים או לבני נוער מתחילה כאשר עודפי חלב (שומן) סותמים את נקבוביות העור. המשמעות: אקנה מתחיל למטה, עמוק בתוך הזקיק, הרחק מהמקום אליו ניתן להגיע בעזרת תכשירי ניקוי, מסיכות ותחליבים קוסמטיים קונבנציונליים. יחד עם זאת, ישנם מספר פתרונות שמטפלים ומונעים התפרצות אקנה ויכולים לשנות את חייכם מקצה לקצה.פצעי אקנה מופיעים לרוב בעור הפנים אבל יכולים להתפשט לחזה ולאזור הכתפיים והגב. מחלת העור הזאת מאופיינת בפצעים דלקתיים שיכולים להתבטא בפצע של ממש בעל ראש לבן ואדמומי או בנקודות שחורות המכונות קומודונים. האקנה נפוץ בעיקר אצל בני נוער משום שהוא קשור בפעילות מוגברת של בלוטות חלב ובשינויים הורמונליים שאופייניים לגיל זה; אך היא יכולה להופיע בכל גיל כשהאיזון ההורמונלי בגוף לא יציב, כמו למשל בהיריון. אומנם האקנה אינה מחלת עור מסוכנת, אך בלי טיפול מתאים היא יכולה להשאיר צלקות קשות בעור הפנים, שעלולות לגרום לפגיעה בביטחון העצמי. ככל שנתחיל את הטיפול באקנה מוקדם יותר, כך נוכל למזער את הנזק לעור ולנפש.
מהם התסמינים לאקנה?
אם כך, איך נדע לאבחן שמדובר באקנה ולא ב"סתם" פצעים שצצו וייעלמו בקרוב? על אף שהסימנים משתנים מעט מאדם לאדם, גם בכמות הפצעים וגם בחומרתם, עדיין נוכל להצביע על כמה סימנים שכדאי לשים אליהם לב:
- ראשים שחורים: קומודונים הם אולי המאפיין הכי שכיח של האקנה, לא רק אצל בני נוער. הם מאופיינים בבליטה בעלת ראש שחור שאנחנו מכירים וכיוון שהוא פתוח, הוא בא במגע עם חמצן באוויר וכך צבעו הופך שחור.
- ראשים לבנים: מכונים מיליומים, אותם נוכל למצוא בגדלים משתנים, מתחת לעור או מעליו. הראש הלבן הוא שומן הכלוא מתחת לעור, צבעו לבן כי הוא אינו בא במגע עם החמצן באוויר.
- פצעים מוגלתיים: פצעים אלה הם פצעים גדולים יותר ומאופיינים בראש לבן שלהם מוגלה המצביעה על דלקת.
- גבשושיות מעל העור: גושים מוצקים "בלי ראש", כואבים למגע.
- צלקות אקנה: את אלה אפשר לגלות רק בדיעבד. אם לא טיפלנו באקנה כראוי, נמצא חטטים וצלקות במקום בו הפצע היה ונעלם.
- פיגמנטציה: גם אותה נגלה רק לאחר שהפצע, שלא טופל כראוי, עבר והשאיר כתם פיגמנטציה על עור הפנים. הפיגמנטציה יכולה להיעלם מהר או להיעלם רק לאחר חודשים או שנים ואף לא להיעלם כלל. במקרה כזה מומלץ להשתמש בקרם להבהרת פיגמנטציה שיעזור בהבהרת הכתם ועידונו.
מה הם הגורמים האפשריים לאקנה בפנים?
ניכנס ונצלול מעט לסיבה הרפואית שבגללה נוצרים פצעי האקנה. פצע אקנה נוצר כאשר נקבובית של זקיק שיער נסתמת בעקבות פעילות יתר של בלוטות החלב. הנקבובית הסתומה ממשיכה להתמלא בחומר שבלוטות החלב מייצרות –"הסבום". העודף בסבום משמש כר פורה לחיידקם ולפטריות – וכך נוצר לנו פצע אקנה מוגלתי. על אף שלא נוכל לקבוע מי יסבול מאקנה ומי לא, נוכל להצביע על כמה מהגומרים למחלת העור הזאת:
- גנטיקה: אין דרך להתחמק מהגנטיקה שלנו, וסביר להניח שמי ש"הביא את האקנה מהבית" יסבול ממנו במוקדם או במאוחר, אבל לא בהכרח. גם לתפקוד מערכת החיסון שלנו יש תפקיד מרכזי בחומרת האקנה שיכולה להתפתח.
- תזונה לקויה: תזונה עשירה בנתרן, בלקטוז ובשומן כמו במוצרי חלב, בשוקולד, בגבינה צהובה ובפיצוחים, יכולה להוביל לפצעי אקנה רבים.
- פעילות הורמונלית מוגברת: פעילות הורמונלית מוגברת יכולה להוביל להתפתחות של אקנה בעור הפנים ובגוף. זאת בדיוק הסיבה שבגללה בני נוער רבים סובלים מאקנה.
- מתח, לחץ וחרדה: המדע כבר מכיר בעובדה שסטרס ממושך משנה את המערך ההורמונלי שלנו. מחקרים קליניים מוכיחים שהמוח האנושי והעור קשורים ביניהם ובעיות עור כגון אקנה מחריפות ומתפרצות על רקע מצב נפשי.
- היגיינה: היגיינה לקויה יכולה להוביל להצטברות חיידקים בעור הפנים, דבר שיכול להוביל לאקנה. לכן חשוב להסיר איפור לפני השינה ולשטוף את הפנים בבוקר ובערב באופן יסודי.
- תרופות: שימוש בתרופות מסוימות המכילות טסטוסטרון, קורטיקוסטרואידים או ליתיום שעלולים לגרות את עור הפנים ולהוביל לפצעי אקנה.
מהן דרכי הטיפול באקנה?
על אף שהטיפול באקנה יכול להיות לא פשוט וממושך, כדאי לדעת שהטיפול באקנה אכן אפשרי ובעזרת טיפול נכון והתמדה נוכל לראות שיפור גדול בכמות הפצעים ובצמצום דלקות אקנה עתידיות.
אפשר לטפל באקנה בעזרת תכשירים קוסמטיים ייעודים שאינם סותמים את נקבוביות העור, אבל כן כאלה הפועלים לאיזון שומניות יתר וצמצום הנקבוביות הפעורות כמו פילינג חומצות. דרכים נוספות לטיפול הן טיפולי פנים אצל איש מקצוע ואפילו שימוש בתרופות במקרים קשים מאוד, שכן על כך יש להתייעץ עם רופא העור שלכם. אחת הדרכים היעילות ביותר לטיפול באקנה היא שימוש בשמנים עשירים בחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 ואומגה 6. חומצות שומן אלה מאפשרות המסת גודש באמצעות חדירה עמוקה לעור ומנועות היווצרות של קומודונים, אותם שחורים. אפשר למנוע היווצרות של קומודונים באמצעות פתיחת נקבוביות שנעשית בשימוש חומצה פנטותנית ובאמצעות שטיפת הפנים בחומצות סליציליות. ישנן כמה פעולות שאפשר לעשות בבית, כחלק משגרת הטיפוח לבוקר ולערב של ICONIX, כדי לנסות ולטפל באקנה. אימוץ שגרת בוקר וערב יכול לסייע מאוד בשיפור מצב פצעי האקנה, הצלקות והפיגמנטציה:
ניקוי יומיומי של עור הפנים
תחילה חשוב לנקות את עור הפנים – בבוקר לאחר שינה ארוכה ולפני השינה לאחר יום גדוש שבו הפנים התלכלכו לא מעט. בשלב הראשון ננקה את הפנים בסבון פנים עדין בעל PH ברמה 5-4, עדיף סבון שמתאים לפעילות אקנתית כמו למשל קלינזר לניקוי עמוק.
חשוב לא להשתמש בסבונים בעלי PH גבוה מאוד כיוון שהם מייבשים את עור הפנים. אנחנו רוצים לפתוח את הנקבוביות הסתומות ולנקות אותן מחיידקים ומלכלוך, ולכן כדאי מאוד להשתמש בסבון ובמסכות המכילים חומצה סליצילית וחומצה פנטותנית ( ויטמין B3 ) בעלי השפעות אנטי דלקתיות.
שימוש בפילינג
לאחר ניקוי הפנים בסבון וכחלק משגרת טיפוח לערב יש למרוח על עור פנים נקי ויבש שכבה דקה של פילינג חומצות. כמו כן חשוב לשים לב לאזהרות על התכשיר.
מריחת קרם פנים
לאחר שניקינו את עור הפנים, כדאי למרוח קרם פנים איכותי. הקרם יעזור לאיזון רמת הפרשת השומן בפנים וכך יעזור בצמצום הסיכוי להיווצרות של דלקת. נוסף על כך, שימוש בוויטמין A, שנקרא גם רטינול, עוזר מאוד בטיפול באקנה. עם זאת, הוויטמין הזה עלול לגרום לחלק מהאנשים לרגישות ולכן כדאי לבחון אם הוא מתאים לכם. כמו כן, קיימת אלטרנטיבה טבעית מעולה לוויטמין A והיא תמצית בקוצ'יול. את התמצית מפיקים מצמח הבאבצ'י. לבאבצ'י תכונות אנטי-בקטריאליות דומיננטיות, והוא מתאים לשימוש כל סוגי העור (גם הרגישים ביותר) ולכל אורך השנה (גם תחת השמש הקופחת). תמצית הבאבצ'י נלחמת ביעילות באקנה באמצעות הפחתת ייצור הסבום, תקיפת חיידק האקנה ומניעת דלקות.
האם אפשר להימנע מאקנה?
קשה לומר באופן חד משמעי אם אפשר להימנע מאקנה, אבל בהחלט אפשר להקפיד על כמה כללים כדי לעזור לשפר את מצב העור ולמנוע החמרה של מצב האקנה:
- כפי שציינו, שגרת טיפוח מלאה תעזור מאוד לטיפול באקנה. חשוב לשטוף את הפנים עד פעמיים ביום. חשוב לשטוף את הפנים בסבון עדין המתאים לאקנה ולרחוץ את הפנים במים פושרים. כמו כן, חשוב מאוד לא לשפשף את הפנים חזק מדי כששוטפים את הפנים – שפשוף חזק של עור הפנים עלול להזיק לעור ואף להחמיר את מצב האקנה, כיוון שאנחנו יכולים להכניס את החיידקים שבפצעי האקנה לשכבות העמוקות של העור.
- כדאי להימנע מחומרים המכילים בבנזואיל פרוקסיד (BP). הוא יכול לשבש את האיזון המיקרוביאלי השומר על בריאות העור, וכמו כן הוא יכול להאיץ את תהליך הזדקנות העור.
- כדאי להימנע משימוש בתכשירי טיפוח ואיפור על בסיס שמן ולבחור מוצרים בלי חומרי ריח או צבע, המיועדים לעור עדין ורגיש וכמו כן להסיר את האיפור לפני השינה.
- השתדלו להימנע כלל אפשר מלגעת בפנים ובייחוד בפצעי האקנה.
- כדאי להימנע כלל האפשר ממוצרי חלב. אין ספק שמי שסובל מאקנה, כבר שמע זאת בעבר – מוצרי חלב קשורים קשר ישיר לאקנה. צריכה גדולה של מוצרי חלב גורמת להפרשה גדולה של אינסולין ושל מולקולות אחרות המעודדות, בין היתר, את פעילות בלוטות החלב בעור. בכל מקרה, אנחנו ממליצים לפנות לדיאטן או לרופא המטפל כדי לקבל תפריט מותאם אישית.
האם אפשר לטפל בצלקות אקנה?
אם האקנה לא טופל בזמן ובצורה הנכונה, ייתכן שיישארו צלקות אקנה וכתמי פיגמנטציה על עור הפנים. אפשר לטפל בצלקות אקנה ולהביא לשיפור משמעותי בהן, אך לא תמיד להעלימן לגמרי. אפשר לנסות ולטפל בצלקות בעזרת תכשירים קוסמטיים המיועדים לכך ובשימוש קבוע לפי ההוראות של היצרן או הקוסמטיקאית שלכם. במקרים של צלקות אקנה חריפות יש צורך בטיפול בטכנולוגיה כמו טיפולי לייזר וטיפול בגלי רדיו.
לסיכום
כעת יש לכם הכלים להתמודד עם פצעי האקנה. יש כמה דרכים ושיטות לטיפול באקנה וצמצום הפצעים ככל האפשר. השתדלו לאמץ שגרת טיפוח נכונה הכוללת תכשירי טיפוח טובים, לשמור על היגיינת פנים ותזונה מתאימה ותוכלו לסייע למצב עור הפנים שלכם. בכל מקרה של התלבטות כדאי לפנות לבעל מקצוע או לרופא עור כדי לקבל את הטיפול הנכון ביותר עבורכם.