מלזמה בפנים: איך לזהות ולטפל בפיגמנטציה מלזמה?
אם הבחנתן פתאום שיש לכן כתמים כהים בפנים ולא הייתן בים לאחרונה, אחת האפשרויות למצב היא שיש לכן מלזמה (Melasma), ובייחוד אם אתן כרגע בהיריון. אין סיבה להילחץ כי זאת תופעה קוסמטית בלבד, אז הינה כל המידע שאתן צריכות להכיר כדי לדעת עם מה אתן מתמודדות ואיך לעשות זאת בצורה הכי טובה.
מהי פיגמנטציה מלזמה?
מלזמה היא תופעת היפרפיגמנטציה נפוצה המתאפיינת בכתמים חומים או אפורים-חומים על העור. התופעה מופיעה בעיקר באזור הפנים ונגרמת בעקבות הגברה של ייצור המלנין, הפיגמנט שאחראי על צבע העור. בניגוד לנמשים או לכתמי שמש, במצב של מלזמה יש כתמים גדולים יותר בעלי גבולות ברורים. התופעה שכיחה יותר בקרב נשים, בייחוד בגילאי 20 עד 50, ומכונה לפעמים "מסכת היריון" בשל הקשר שלה לשינויים הורמונליים במהלך ההיריון.
סימנים מאפיינים
הסימנים העיקריים של מלזמה כוללים כתמים חומים או אפורים-חומים בגדלים שונים. הכתמים סימטריים בדרך כלל ומופיעים בשני צידי הפנים, וגוון הכתמים כהה יותר מצבע העור הטבעי. הכתמים אינם מלווים בכאב, גרד או אי נוחות פיזית, והם עשויים להכהות בחשיפה לשמש.
אזורים נפוצים בפנים
מלזמה נוטה להופיע על המצח, האף, השפה העליונה והסנטר, על עצמות הלחיים והלחיים עצמן, ולאורך קו הלסת.
הגורמים להופעת מלזמה
למלזמה יש בדרך כלל כמה גורמים מרכזיים:
שינויים הורמונליים
שינויים הורמונליים הם אחד הגורמים המרכזיים להופעת מלזמה. כ-50% עד 70% מהנשים ההרות חוות פיגמנטציה בהיריון בצורת מלזמה. גם מי שנוטלת גלולות למניעת היריון והורמונים חליפיים עלולה לחוות מלזמה, וגם פשוט משינויים הורמונליים טבעיים בגוף.
חשיפה לשמש
קרינת השמש היא גורם מחמיר של מלזמה כי היא מגבירה את ייצור המלנין בעור. חשיפה לשמש יכולה להחמיר את המצב גם לאחר טיפול, ואור כחול באופן ספציפי עלול להחמיר את המצב גם כן.
גורמים גנטיים
ייתכן שיש למלזמה גם גורם גנטי שמשפיע על הופעתה ועל חומרתה. מי שחווה מלזמה בדרך כלל מבחינה שזה עובר במשפחה.
גורמים נוספים
יש עוד גורמים שעלולים להגביר את הסיכון למלזמה:
· שימוש במוצרי קוסמטיקה מסוימים המכילים רכיבים מגרים
· מצבי דלקת בעור
· תרופות מסוימות (למשל תרופות נוגדות פרכוסים או תרופות פוטוסנסיטיביות)
· מתח או הפרעות בבלוטת התריס
אבחון וטיפול במלזמה בפנים – מהן האפשרויות?
צריך לאבחן מלזמה במדויק כדי לטפל במצב נכון. בואו נדבר על התהליך שתעברו כדי להתמודד עם המצב כמו שצריך:
שיטות אבחון
האבחון של מלזמה מתבצע בדרך כלל באופן ויזואלי על ידי רופא עור. הרופא יערוך בדיקה קלינית של העור ויעשה שימוש במנורת ווד (Wood’s lamp) – המסייעת לקבוע את עומק הפיגמנטציה בעור. לעיתים נדירות, ביופסיה של העור לשלילת מצבים אחרים.
טיפולים רפואיים
לאחר האבחון תקבלו טיפולים רפואיים שונים בהתאם למצב שלכם:
· הידרוקינון – מעכב ייצור מלנין, משמש בריכוזים שונים (2% עד 4%)
· רטינואידים – כמו טרטינואין, עוזרים בהתחדשות תאי העור
· חומצה אזלאית – בעלת תכונות נוגדות דלקת ומלבינות
· קורטיקוסטרואידים – לעיתים משולבים עם הידרוקינון וטרטינואין בנוסחה המשולשת (טריפל קומבו)
טיפולים קוסמטיים
יש טיפולים קוסמטיים שיכולים לשפר את המראה של מלזמה:
· פילינג כימי – בעזרת חומצות AHA, BHA או TCA
· מיקרודרמברזיה (מיקרו-שיוף של עור הפנים) – הסרה מכנית של השכבה החיצונית של העור
· מזותרפיה – הזרקת תרכובות המכילות ויטמינים וחומרים מבהירים שיאזנו את גוון העור
· שגרת טיפוח – יש לא מעט מוצרי קוסמטיקה שאפשר להשתמש בהם כדי לשפר את גוון העור, למשל ערכה לטיפול בפיגמנטציה בפנים או באופן ספציפי קרם להבהרת פיגמנטציה והצערת העור של אייקוניקס. המוצרים שלנו בטוחים לשימוש גם למי שיש לה עור רגיש וגם לנשים בהיריון, ויש בהם חומרים טבעיים בלבד ונוסחה מושלמת להזנת העור ולשיפור המראה והמרקם שלו
טיפולי לייזר
טיפולי לייזר ואור יכולים לסייע במקרים מורכבים של מלזמה. חשוב לציין שטיפולי לייזר דורשים זהירות רבה, שכן טיפול שאינו מתאים עלול להחמיר את המצב.
מניעה וטיפול ביתי
לצד הטיפולים הרפואיים שתעברו בהמלצת רופא, יש גם דרכים למניעת החמרה של מלזמה ולטיפול ביתי:
· הגנה מהשמש – שימוש בקרם הגנה חזק של SPF 30 או יותר מדי יום, גם בימים מעוננים
· כיסוי פיזי של העור – שימוש בכובע רחב שוליים, במשקפי שמש ובביגוד מגן
· תכשירים המכילים ויטמין C – עוזרים בהבהרת העור ובהגנה מפני נזקי חמצון
· מסכות ביתיות להבהרת העור – מסכות טבעיות שיש בהן רכיבים כמו יוגורט, לימון וחומץ תפוחים (יש להשתמש בזהירות כדי למנוע החמרה של המצב)
· הימנעות ממוצרים מגרים – הימנעו משימוש בבשמים, באלכוהול וברכיבים אחרים שעלולים לגרות את העור בפנים
מתי צריך לפנות לרופא?
יש לפנות לרופא עור אם מופיעים כתמים חדשים על העור שלא היו קיימים בעבר, אם הכתמים משנים צורה, גודל או צבע או אם אין שיפור עם הטיפול במהלך כמה חודשים. כמו כן, אם אתן חוות תופעות לוואי מטיפולים קודמים או שאתן רוצות להתחיל טיפולים מתקדמים יותר, כדאי להתייעץ קודם עם רופא כדי למצוא את הפתרון המתאים לכן ולוודא שאין שום מניעה לעשות זאת.
סיכום
מלזמה היא בעיית פיגמנטציה שכיחה שמשפיעה על איכות החיים של נשים רבות. אפילו שאין ריפוי מלא למצב, יש לא מעט אפשרויות טיפול שיכולות לשפר מאוד את מראה העור שלכן. הגישה הטובה ביותר היא שילוב של מניעה, טיפול רפואי מתאים והגנה עקבית מפני השמש. חשוב להתייעץ עם רופא עור מומחה כדי לבנות תוכנית טיפול מותאמת אישית שתעזור לכן בהתאם למצב העור.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.