חומצה אזלאית: יתרונות, שימושים ותופעות לוואי

איזו חומצה היא הכי טובה לעור? זאת שאלה שיש לה הרבה תשובות, שתלויות בעיקר בצרכים של העור שלכן וברצונות שלכן. היום נדבר על חומצה אחת די חשובה, שיכולה לעשות המון טוב לבריאות העור שלכן ולגוון שלו – חומצה אזלאית.

מהי חומצה אזלאית וכיצד היא פועלת?

חומצה אזלאית היא חומצה דיקרבוקסילית טבעית המשמשת בעיקר בטיפולי עור. היא יעילה בטיפול במגוון בעיות עור כמו אקנה, אדמומיות, רוזציאה וכתמי פיגמנטציה. החומצה מופקת באופן טבעי מדגנים כמו גרעיני חיטה ושיפון. החומצה דומה לחומצות נוספות שיעילות לטיפולי עור, למשל חומצה סליצילית, והמבנה שלה מאפשר לה לחדור ביעילות לעור ולספק לו את כל מה שהוא צריך.

החומצה מציעה מספקת לעור יתרונות אנטי-דלקתיים, אנטי-בקטריאליים ומסוגלת לטפל גם בהיפרפיגמנטציה, מה שהופך אותה לרכיב פופולרי במוצרי טיפוח לעור. היא מווסתת את הפעילות של בלוטות החלב בעור, מפחיתה את הייצור של עודף שמן ועוזרת להסיר תאי עור מתים ולשפר את מרקם העור.

יתרונות השימוש בחומצה אזלאית

אפשר למצוא חומצה אזלאית בלא מעט מוצרים לטיפוח העור, ויש לכך כמה סיבות טובות מאוד:

טיפול באקנה והפחתת דלקות

החומצה האזלאית היא אחד הטיפולים היעילים ביותר לאקנה קל עד בינוני משום שהיא מפחיתה דלקת, מונעת סתימה של הנקבוביות בעור ומונעת הופעה של צלקות אקנה. היא גם לרוב לא גורמת ליובש או לקילוף בעור.

הבהרת כתמי פיגמנטציה ושיפור אחידות העור

חומצה אזלאית מעכבת את פעילות האנזים טירוזינאז, המעורב בייצור מלנין. היא מפחיתה כתמי שמש, מלזמה וכתמים כהים שמופיעים אחרי אקנה, ומשפרת את האחידות של גוון העור בפנים. היא פועלת בעיקר על תאי מלנין בפעילות יתר, בלי השפעה על פיגמנטציה נורמלית של העור.

השפעה אנטי-דלקתית והגנה על העור

חומצה אזלאית מספקת תכונות אנטי-דלקתיות חשובות. היא מפחיתה גורמי דלקת בעור כמו רדיקלים חופשיים וציטוקינים, מסייעת בהפחתת אדמומיות ונפיחות ויעילה במיוחד בטיפול ברוזציאה ודלקות עור כרוניות אחרות. היא גם מספקת הגנה מסוימת מפני הנזקים של קרינת השמש.

איזון הפרשת שומן בעור ושיפור מרקם העור

החומצה האזלאית מסייעת גם באיזון פעילות בלוטות החלב, מצמצמת את המראה של נקבוביות מוגדלות, משפרת את המרקם והמגע של העור ומסייעת בקילוף עדין של תאי עור מתים.

בטוחה לשימוש גם בהיריון

בתחום הטיפוח יש כמה חומרים שנשים בהיריון צריכות להימנע מהם, למשל רטינואידים. חומצה אזלאית היא בטוחה לשימוש גם במהלך ההיריון, ויכולה לעזור בהתמודדות עם מצבי עור שונים בזמן הזה כמו אקנה, רוזציאה ופיגמנטציה. בסופו של דבר החומצה מיוצרת באופן טבעי בגוף על ידי שמרים מסוג מלסזיה, ככה שהגוף מכיר אותה ומגיב היטב ובלי בעיות. עם זאת, תמיד כדאי להתייעץ עם רופא במקרה שאתן לא בטוחות.

למי מתאימה חומצה אזלאית?

חומצה אזלאית מתאימה למגוון רחב של סוגי עור:

·        עור שמן או מעורב – מסייעת באיזון הפרשת הסבום ובמניעת סתימה של נקבוביות

·        עור שנוטה לאקנה – יעילה בטיפול בפצעונים וראשים שחורים ובמניעה שלהם

·        עור רגיש – חומצה אזלאית היא עדינה יחסית בהשוואה לחומצות לפנים אחרות כמו חומצה סליצילית או גליקולית, ולכן מתאימה למי שיש לה עור רגיש

למי לא מומלץ להשתמש בחומצה אזלאית?

על אף שחומצה אזלאית נחשבת יחסית בטוחה, היא אינה מתאימה לכולם. מי שיש לה רגישות או אלרגיה ידועה לחומצה אזלאית, עור עם פצעים פתוחים או כוויות או מקרים של אקזמה חמורה או אטופיק דרמטיטיס פעיל – עדיף שלא תשתמש בחומצה הזו, ובטח שלא בלי המלצת רופא. גם מי שנוטלות תרופות מסוימות המגבירות רגישות העור עלולות לחוות תופעות לוואי לא נעימות של אינטראקציה בין החומרים, ולכן כדאי להתייעץ עם רופא עור לפני כן.

המלצות לשימוש

אז איך אפשר להשתמש נכון בחומצה אזלאית כדי ליהנות מהיתרונות שלה? הינה כמה נקודות שחשוב שתכירו:

·        חשוב להתחיל בהדרגה את הטיפול בחומצה אזלאית, ולזכור שהתוצאות לא יופיעו מייד אלא יגיעו רק לאחר כ-3 או 4 שבועות של שימוש קבוע ובמינון המתאים

·        אם החומצה היא החומר החזק היחיד בשגרת הטיפוח שלכן, אפשר להשתמש בו עד פעמיים ביום. מומלץ למרוח אותו אחרי ניקוי הפנים ולפני קרם הלחות

·        אם יש לכן מוצר עם ריכוז נמוך יחסית של החומצה (10%) אפשר להשתמש בו קצת יותר, אבל אם הריכוז גבוה יותר (15% או אפילו 20%) כדאי לא להשתמש בו יותר מדי כדי לא לגרות את העור

·        אפשר לשלב עם קרם לחות, ניאצינאמיד ונוגדי חמצון כמו ויטמין C או E. מומלץ לא לשלב עם חומצות אלפא הידרוקסיות או בטא הידרוקסיות כדי לא לגרות או לייבש את העור

·        חשוב לשלב קרם הגנה בשגרת הטיפוח שלכן – זה נכון באופן כללי לכל אחת, ובעיקר למי שמשתמשת בחומצה אזלאית

תופעות לוואי וסיכונים – מה חשוב לדעת?

לפעמים השימוש בחומצה אזלאית יכול לגרום לתופעות לוואי קלות כמו תחושת עקצוץ או צריבה קלה, הנפוצה בתחילת השימוש ובדרך כלל חולפת. כמו כן, יכול להיות שיופיעו אדמומיות מייד לאחר השימוש שנעלמת לרוב תוך שעה או יובש קל.

מתי להפסיק את השימוש ולהתייעץ עם רופא?

יש להפסיק את השימוש בחומצה אזלאית אם אתן מרגישות תחושת צריבה חזקה, אם הופיעה פריחה חריגה באזור הפנים או אדמומיות שלא חולפת, ולהתייעץ מייד עם רופא. כמו כן, אם אתן חוות תסמינים של אלרגיה, החמרה של מצבי עור כמו רוזציאה או שאתן פשוט לא רואות שיפור במצב שלכן, יש להפסיק את השימוש ולבדוק מהו הגורם למצב ואיזה פתרון חלופי יתאים לכן.

הוכחות מדעיות ויעילות קלינית

חומצה אזלאית היא הנושא של לא מעט מחקרים, שמטרתם להציג את היעילות של החומר לעור ואת השימושים והיתרונות שלו. המחקרים הוכיחו שהיא מעכבת את ההתפתחות של פיגמנטציה על ידי התמקדות בתאי מלנין בפעילות יתר, וגם שהיא מפחיתה את החומרה של דלקות ויכולה להיות שימושית למי שמתמודדת עם אקנה, רוזציאה, פסוריאזיס ודלקות עור אחרות. היא גם הוכחה כחומצה אנטי חיידקית יעילה, שהחיידקים לא יכולים לפתח אליה עמידות.

חשוב לציין שהרבה מהמחקרים בדקו את החומצה בריכוז של 20%, שיכול להיחשב לריכוז די גבוה עבור סוגי עור שונים ולגרום לגירוי בתחילת השימוש עד שהעור מתרגל.

סיכום

חומצה אזלאית היא מקור מצוין לטיפול במצבים כמו רוזציאה, אבל חשוב להתאים את החומצה והמוצרים לעור שלכן ולצרכים שלו. היא יכולה לתרום לו המון ולאזן אותו, אבל חשוב שתקשיבו לעור שלכן כדי לדעת בדיוק איך להזין אותו ולהעניק לו את מה שהוא צריך למראה בריא וזוהר.

שאלות נפוצות

מהי חומצה אזלאית וכיצד היא משפיעה על העור?

חומצה אזלאית היא חומצה דיקרבוקסילית שעוזרת להתמודד עם מצבים שונים של העור על ידי הפחתת הייצור העודף של סבום ומלנין, הרגעת העור ותכונות אנטי-בקטריאליות ואנטי-דלקתיות.

למי מתאימה חומצה אזלאית ולמי היא אינה מומלצת?

חומצה אזלאית מתאימה למי שיש לה עור שמן או מעורב, עור עם אקנה, פיגמנטציה או רוזציאה ואפילו עור רגיש. עם זאת, היא עלולה לא להתאים למי שיש לה עור יבש במיוחד, עור רגיש במיוחד או אלרגיה לחומצה הזו.

האם ניתן לשלב חומצה אזלאית עם חומצות אחרות ומוצרי טיפוח?

מומלץ שלא לשלב את החומצה עם חומצות אלפא או בטא הידרוקסיות, למשל חומצה סליצילית, משום ששתיהן יחד עלולות לגרות ולייבש את העור. חשוב לוודא שיש לכן קרם הגנה של 30 SPF לפחות כדי להגן על העור.

מהו הריכוז המומלץ של חומצה אזלאית?

הריכוז המומלץ למי שמתחילה להשתמש בחומצה הוא עד 10%. אפשר בהדרגה לעבור לריכוז של עד 20%, אם כי בכל שלב בדרך החומצה עלולה ליצור גירוי ויובש קל.

האם יש תופעות לוואי לשימוש בחומצה אזלאית?

כן, תופעות לוואי אפשריות כוללות גירוי קל, עקצוץ, אדמומיות או יובש. במקרים נדירים תיתכן תגובה אלרגית.

באיזה שלב בשגרת הטיפוח כדאי להשתמש בחומצה אזלאית?

מומלץ להשתמש בחומצה לאחר ניקוי הפנים ולפני שאתן מורחות קרם לחות. ניתן להשתמש בה בבוקר ובערב, אבל לא לשלב עם חומצות AHA או BHA.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.